KarjeraNaujienosKontaktai
Apie įmonęKarjeraNaujienosKontaktai

HISK privatumo politika

Naudojame slapukus, kurie užtikrina tinkamą svetainės veikimą, padeda pagerinti jūsų naršymą, suteikia geresnę patirtį ir rodo aktualesnį turinį. Pasirinkite, ar sutinkate su slapukų naudojimu.

Priimti visus slapukus
Atsisakyti
Visos naujienos
Projektavimas
2023-05-04

HISK apdovanota už geriausią 2023 metų Lietuvos infrastruktūros BIM projektą

Balandžio 28 d., penktadienį, įvyko didžiausias skaitmeninės statybos tematikos renginys Lietuvoje – „Skaitmeninė statyba 2023. Vilnius“. Šįkart pagrindine tarptautinės konferencijos tema tapo „Skaitmeninė infrastruktūra: GIS ir BIM sinergija“. Renginio metu paskelbti ir apdovanoti geriausi 2023 m. Lietuvos BIM projektai. Vieni iš laimėtojų – suprojektuoti HISK komandos.

VšĮ „Skaitmeninė statyba“ rengiamame kasmetiniame konkurse 6-iose kategorijose apdovanojimus pasidalijo tiek viešojo, tiek privataus sektorių statybos projektai, įgyvendinti taikant statinio informacinio modeliavimo (BIM) technologijas ir metodologiją. Kaip teigia organizatoriai, per aštuonerius metus konkursui „Lietuvos BIM projektai“ buvo pateikta net 204 paraiškos su Lietuvos įmonių įgyvendintais BIM projektais.

„Skaitmeniniai duomenys ir valstybės infrastruktūros valdymas yra neatsiejama šiuolaikinės inžinerijos dalis. Kiekvienais metais valstybėje įgyvendinami statybos projektai turi vis daugiau išmanių skaitmeninių sprendinių, o „buildingSMART“ aljanso atvirų duomenų konceptas tampa aktualiu iššūkiu infrastruktūros objektus eksploatuojančioms įmonėms ir BIM taikantiems specialistams. Džiaugiamės, kad BIM brandos lygis šalyje sparčiai keičiasi“, – sako Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas ir konkurso „Lietuvos BIM projektai 2023“ komisijos pirmininkas Dalius Gedvilas.

Renginio metu HISK ir partnerių „INHUS Engineering“ komandos įgyvendinti Valstybinės reikšmės magistralinio kelio A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai ruožo (nuo 72,50 iki 79,00 km ir nuo 79,00 iki 85,00 km) rekonstrukcijos projektai laimėjo geriausio susisiekimo infrastruktūros BIM projekto kategorijoje.

Kaip teigia HISK projektavimo centro inžinierius projektuotojas Darius Grybas, nors projekto rengimo užduotyje užsakovas – Lietuvos automobilių kelių direkcija – nereikalavo taikyti BIM metodologijos, tačiau projektavimo metu ši iniciatyva kilo patyrusios HISK projektavimo centro komandos inicityva.

„Naudojant BIM metodologiją projektavime buvo galvojama ne tik, kaip pagreitinti ir užtikrinti sklandesnį ir tikslesnį projektavimą, bet ir mąstoma apie statybos etapą. Turint parengtą kelio modelį, patogu jį perkelti į automatinio valdymo sistemas ir pagal parengtus 3D paviršius vėliau atlikti statybos darbus. Visgi, vykdant šį projektą, susidūrėme ir su keliais iššūkiais. Pirmiausia, išsiskyrė jo mastas, kuriame – dešimtys kilometrų automagistralės kelio, jungiamųjų kelių, inžinerinių tinklų, daugybė kelio statinių ir didelė projekto komanda. Visa tai turėjo pereiti „į debesį“ ir sklandžiai susidirbti iš įvairių vietų. Nepaisant šių iššūkių ir to, jog mūsų parengti BIM modeliai kol kas nėra panaudoti statybose, džiaugiamės, kad šis projektas mums jau atnešė apdovanojimą“, – pasakoja HISK projektavimo centro inžinierius, projektuotojas Darius Grybas.

Apdovanojimą už geriausią 2023 metų Lietuvos infrastruktūros BIM projektą atsiėmė HISK projektavimo centro inžinieriai Darius Grybas ir Deivydas Jarukas.

Apdovanojimus konkurso nugalėtojams įteikė LSA prezidentas ir VšĮ „Skaitmeninė statyba“ direktorius Dalius Gedvilas ir VšĮ „Skaitmeninė statyba“ tarptautinio bendradarbiavimo grupės vadovas Dr. Vaidotas Šarka kartu su LR aplinkos viceministre Monika Juodvalke.